Књижевно вече са Милицом Јефтимијевић Лилић

У суботу, 24. фебруара 2024. године, с почетком у 18 часова, у просторијама Књижаре 4СЕ у Макензијевој 17 одржано је књижевно вече гласовите српске књижевнице Милице Јефтимијевић Лилић.

Ауторка је надахнуто казивала одабране стихове из својих раније објављиваних збирки, али је публика имала прилике да чује и неколико песама из рукописа у настајању. Пред пуном салом, Милица Јефтимијевић Лилић је пред слушаоцима открила: шта ју јепонукало да пише и када се у писању први пут опробала; како долази до наслова својих дела; да ли се стратешки упушта у стваралачки процес или, пак, пише у даху под налетима инспирације; чему ју је писање научило, а чему, пак, сарадња са припадницима књижевничког еснафа; на каквим темељима се развијао њен књижевноуметнички сензибилетет и опус; када је себе први пут суштински почела сматрати писцем или културним послеником; шта ју је у вишедеценијском раду на међународној културној и књижевној сцени одушевило, а шта разочарало; какав је однос савременог књижевног твораштва и друштвених мрежа, колико се оне могу ставити у службу уметности, односно колико јој могу нашкодити; а поред најављивања различитих међународних пројеката и иницијатива у којима ће узети учешћа, Милица Јефтимијевић Лилић се осврнула и на природу рефлексије у односу на љубав којом њена поетика одише – сасвим емотивно одговоривши на питање – да ли је мотивски и контекстуални оквир тројства љубави (која се хришћански прелива и на мах изражава и кроз косовску вертикалу и Божју промисао) каткад тешко бреме које треба интимно носити, али у књижевном смислу и изнети, узев у обзир надахнуће које ауторка неретко ангажовано црпи из личног, а може се рећи и интимног искуства.


Разговор са ауторком водила је Нина Симић Панић, дочим је даровити професор гитаре из Београда, Урош Мартиновић, вече оплеменио избором нумера уз које је публика у неколико наврата и запевала. Одговор на песму којом ауторка завршава књижевно вече пружила је песникиња Душица Ивановић и то управо песмом посвећеном Милици Јефтимијевић Лилић.

Милица Јефтимијевић Лилић, биографија


Мр, Милица Јефтимијевић Лилић (28.08.1953) носилац је почасног доктората из области књижевности. Поносна је мајка две кћери. Живи у Београду,од јула 1999. Академик је Славјанске академије у Варни. Радила је у Приштини на Универзитету у звању професора више школе. Била је уредник у Радио Приштини и уредник Редакције за културу у Телевизији Приштина. Након тога била је уредник сложених пројеката и тв критичар на РТС-у. Сарадник је или део уредничког тима бројних часописа у земљи и иностранству. Члан је Српске књижевне задруге и Матице Српске. Објавила је преко 30 књига и песме су јој преведене на преко тридесет језика. Др Милутин Ђуричковић, објавио је књигу критичких радова о њеном стваралаштву под називом Одвијање свитка, књижевна критика о стваралаштву Милице Јефтимијевић Лилић.
Добитница је многих признања за свој књижевни рад међу којима су и: награда „Јединства“ за најбољу причу,Приштина, за најбољу књигу песама „Григорије Божовић“, за најбољи циклус песама у часопису Стремљења – “Лазар Вучковић“, затим “Песничка повеља“ у Звечану, „Змај Огњени Вук“ у Смедерву, „Кондир Косовке девојке“, у Грачаници, „Бронзани Орфеј“ у Франкфурту, „Златни беочуг“, „Златна значка КПЗ“ Београд, „Повеља за животно дело“ Опленац, „Сима Цуцић“ Ново Милошево, „Царица Теодора“ Ниш, „Сребрно перо које лети“ Варна, „Медаља са ликом Нерона“ Рим, „Citta del Galateо“ Галатоне, „Цар Константин“ и „Златник Цара Константина“ Ниш, „Национално признање за трајни допринос култури Србије”, „Прва награда за креатиност” Фондације Нажи Наајман, Либан, „World poetry Rossete”, Истанбул, „Omaggiо Мediteranео” 2017. Анзио, Италија, „Global icon 2018“, Writers International Writers Foundation of India, „Vitruvio“, Леће (Италија) 2018, Велика повеља “Имадединов стих” 2019, Bridge of culture“, Istanbul 2020, „Light of Galata“ , Istanbul 2021, Ноисиде, Ређио ди Калбриа 2021. Медаља за изврсност у каријери Асоцијације Вербуладиарт, Галатоне,
Посеидониа, Паестум, 2022…
Заменик је директора онлине магазине Балкан Ин, Специјaлни је саветник за културу Интернционалног савета за демократију и право (ICDJ) при УНЕСКО-у, са седиштем у Риму, члан је Фондације интернационалних писаца Индије (Writers International Writers Foundation of India) и академског одбора Tumbikon-а (Турска).