Предавање о феноменима воде и камена – проф. др Радосав Пушић

У просторијама званичне књижаре и Књижевног салона издавачке куће 4СЕ из Београда 19. априла 2024. године с почетком у 19 часова одржано је предавање посвећено Кини. Присутнима ће истакнути синолог, проф. др. Радосав Пушић, казивао понешто о природи камена и воде сагледаних кроз призму кинеске културе и филозофије.


Предавање је одржано пред пуном салом, а вече су својим присуством оплеменили и представници Кинеског културног центра у Београду, на челу са госпођом Ванг Аипинг,
заменицом директора ове институције чиме су учесницима и организаторима указали
нарочиту част.

Ово је својеврстан наставак увелико плодотворне сарадње коју је издавачка кућа 4СЕ
остварила са професором, будући да смо почетком текуће године представили друго,
допуњено издање Антологије савремене кинеске поезије коју је приредила Џанг Сијангхуа,
а превео управо професор Пушић.


Како би прича о Кини била и визуелно употпуњена, Књижевни салон захваљујући професору Пушићу краси избор слика преузет је из „Приручника за калиграфију и сликарство из Студија десет бамбуса”, у коме се налази око 320 радова, чији је одабир и издање урадио Ху Џенгјен (1584‒1674), учењак династије Минг. Ху Џенгјен заузима значајно место у историји кинеске графике и штампарства. Занимљиво је да део слика прати изузетни калиграфски испис, али и поезија кроз коју се слика понајбоље открива.

У креирању овог приручника учествовали су и: Гаојанг, Линг Јунхан, Ву Шигуан, Веи Џихуанг, Веи Џике, Ху Цунгџи, Гао Јоу и Сингји, све монаси, уметници, династије Минг. Заинтересовани посетиоци би доласком у званичну књижару 4СЕ (Макензијева 17) могли и сами осетити дух доба које смо датим ликовним приказом настојали да им дочарамо.


Пре но што је проф. др. Радосав Пушић одржао предавање о камену и води као носиоцима
и стожерима мудрости отеловљене у сазвучју свеколике кинеске мисли, присутне је поздравила и уметница Софија Јечина која је публику упознала са природом слика које, поред оних поетских, красе просторије Књижевног салона 4СЕ – будући да ће се атмосфера оваквом задржати све до 20. маја.


Знатижељни посетиоци су постављали читав низ питања, а разговори су након окончања програма пријатно и неформално настављени уз уприличени коктел.

Текст написала: Нина Симић Панић